Brandrådgivningens tre faser
En certificeret brandrådgivning er delt op i tre faser; en designproces, hvor den brandtekniske dokumentation udarbejdes, en projekteringsproces, hvor brandsikringstiltagene projekteres og en udførelse, hvor brandsikringstiltagene udføres.
Byggeprocessen iht. BR18 krav
I bygningsreglementet tages der ikke hensyn til selve byggeprocessen. Byggemyndigheden samt Bolig- og Planstyrelsen er derimod interesserede i, hvad der dokumenteres ved myndighedsansøgning (starterklæring), og at byggeriets sikkerhedsniveau dokumenteres inden ibrugtagning (sluterklæring). I praksis vil størstedelen af den brandtekniske dokumentation blive projekteringsdokumenter, som bliver opdateret løbende.
Da dokumentationskravene er forholdsvis nye, ser vi, at det kan skabe forvirring hos de projekterende og udførende. Det er dog et krav, at brandrådgiveren gennemgår og afleverer byggeriets kontrolrapporter, da det har betydning for, om myndigheden vil kunne udstede en ibrugtagningstilladelse. Derfor er det også væsentligt, at projekteringsledere og byggeledere forholder sig til og faciliterer disse processer.
Designprocessen
Designprocessen dækker over den tid, hvor en certificerede brandrådgiver udarbejder brandteknisk dokumentation. Indholdet i den brandtekniske dokumentation vil variere afhængig af byggeriets størrelse og brandtekniske kompleksitet. Processen varer fra projektstart til ibrugtagning af byggeriet.
Til højre ses en tabel, som indeholder de enkelte dokumenter, der findes i en brandteknisk dokumentation. Tabellen indeholder desuden de to afleveringsfrister, som brandrådgiveren arbejder efter.
Projekterings- og udførelsesprocessen
Projekterings- og udførelsesprocessen omhandler som udgangspunkt ikke den certificerede brandrådgivers virke, men der er nogle overlap.
I designprocessen udarbejder brandrådgiveren en funktionsbeskrivelse (FUNK), hvor der for hvert enkelt brandsikringstiltag beskrives den nødvendige information for at det enkelte brandsikringstiltag kan projekteres. I udførelsesprocessen udføres de enkelte brandsikringstiltag iht. det i projekteringsprocessen projekteret materiale.
I den Brandtekniske Kontrolplan (KPLA) udarbejder brandrådgiveren individuelle kontrolplaner for brandsikringstiltagene for både projekterings- og udførelsesprocessen. Kontrolplanerne skal følges, og der skal udarbejdes kontrolrapporter som dokumentation.
Kontrolrapporterne udarbejdes af entreprenøren med udgangspunkt i den certificerede brandrådgivers kontrolplaner. Alle kontrolrapporter skal samles og kontrolleres af brandrådgiveren, inden der kan udarbejdes en sluterklæring.